mag3 roadstories header

Personalizarea anvelopelor: Așa da, așa nu

Publicat la data 17 octombrie 2021 - 6 minut(e) de lectură

Nu este un secret pentru nimeni că anvelopele pe care le utilizați trebuie să fie adaptate, din punct de vedere tehnic, la particularitățile camionului condus. Dar acest lucru nu ȋnseamnă ca nu puteţi să alegeţi şi în funcție de aspect – în măsura în care nu sunt afectate siguranța și performanța. Așa că l-am rugat pe Fabien Marlier*, responsabilul echipei de dezvoltare a produselor de la Michelin, care are 20 de ani de experiență, să ne prezinte elementele „așa da / așa nu“ legate de personalizarea anvelopelor de camion

 

Ascultați podcastul:

mag3 roadstories portrait

  

Fabien Marlier - Director Echipă de Dezvoltare a Produsului la Michelin

 

Lumini, perdele, sisteme de sunet, vopsirea unor elemente... când vă personalizați camionul, vă interesează aspectul și  confortul. Aspectul poate conta chiar și pentru anvelopele montate! Ba mai mult, știți că Michelin are propria echipă de design care se ocupă cu aspectul potrivit pentru fiecare anvelopă în funcție de utilizarea ei?

Bineînțeles, piața camioanelor este foarte pragmatică: nu este un mister că șoferii și proprietarii de flote își doresc înainte de toate performanță și raport corect calitate-preț. Cu toate acestea, unora dintre ei le place să aibă autovehicule care ies în evidență, doar de dragul distracției. „Clienții au la dispoziție o gamă largă de dimensiuni de anvelope cu niveluri specifice de performanță în ceea ce privește rezistența la rulare și consumul de carburant. Dar dimensiunea anvelopelor schimbă și aspectul unui camion! Să reținem însă că trebuie întotdeauna acordată prioritate alegerii anvelopelor în funcție de utilizare, kilometraj, specificațiile autovehiculului și evident, standardele și reglementările aplicabile...“ (Fabien)
 
Mai pe scurt, la alegerea anvelopelor, orice element subiectiv care vă influențează alegerea poate fi considerat o personalizare. Secretul este să găsiți echilibrul perfect între performanță și aspect, și așa cum vă sfătuiește Fabien, să vă urmăriți prioritățile. Din perspectiva lui, este o chestie de reglaj fin.

Aspectul robust al anvelopelor late

 

Ați sesizat probabil că anvelopele late au mult succes în rândul camionagiilor, pentru aspectul lor „viril“. Inițial, acestea au fost proiectate pentru remorci, dar în anii '90 șoferii au început să le utilizeze pentru roțile din față. „Din punctul de vedere al siguranței, nu a fost deloc o idee bună...“ Așadar, Michelin a început să proiecteze anvelope late pentru a fi utilizate pe roțile din față: acestea combină confortul sporit, cu stabilitatea și performanțele bune în materie de siguranță.“ Prin urmare, în prezent există o gamă largă de anvelope late, dar rețineți că sunt mai scumpe și mai grele.

Anvelopele antistropire (antisplash) sunt și ele un produs popular datorită aspectului, dar, ȋn egală măsură, datorită performanţei. Este vorba de o tehnologie exclusivă Michelin, al cărei scop principal este reducerea proiectării de apă atunci când camionul trece printr-o baltă. Dar anvelopele antistropire se bucură și de un aspect mai lat, mai robust, care le place foarte mult unor șoferi. „Un alt avantaj al anvelopelor antistropire este faptul că mențin curățenia camioanelor, întreținerea fiind astfel mai ușoară.“ 
 
O altă modalitate de personalizare a roţilor este schimbarea jantelor. Pot fi din oțel sau aluminiu, vopsite sau nu, niciunul din aceste elemente neavând niciun impact asupra anvelopelor, așadar șoferii și proprietarii de camioane pot face ce vor în privința jantelor.

Vopsele care nu afectează anvelopele

Dar pot face ce vor în privința vopsirii anvelopelor? Aproape. Probabil ați văzut deja în trafic: pe unele camioane, inscripțiile de pe flancurile anvelopelor sunt evidențiate în culori. Unele anvelope au chiar motive vopsite.

Nu există nicio reglementare împotriva acestui lucru, dar Michelin vă recomandă să fiți prudenți. De ce? Deoarece, cu timpul, vopseaua poate să intre în cauciuc și eventual să îi modifice proprietățile. „Anvelopele colorate sunt grozave ca elemente personalizate și dau autovehiculului un aspect sportiv. Dar trebuie să fiți atenți la produsele pe care le folosiți: acestea trebuie să fie fără solvenți și neuleioase. Vă recomandăm utilizarea exclusivă a vopselelor pe bază de apă.“

Aceeași recomandare se aplică și produselor de curățare utilizate pentru a da luciu anvelopelor în cazul unor expoziții și evenimente: acestea trebuie să fie inofensive pentru anvelope și este ideal să aibă un finisaj neuleios. Așadar, ce vă recomandăm să folosiți? Ei bine, la ora actuală sunt disponibile noi generații de produse ecologice cu care puteți să faceți anvelopele să strălucească fără să poluaţi planeta.

 
Iată deci, acum știți tot ce trebuie despre personalizarea anvelopelor în deplină siguranță!

 

SURSE

*Interviu realizat la 16 iulie 2021

 

Așa nu la personalizarea anvelopelor


mag3 roadstories memo

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+