truckers health header origine

Cum vă ocupați de sănătatea și starea de bine a angajaților dumneavoastră din sectorul transporturilor? Transportatorul francez STTI ne spune cum procedează

Publicat la data 1 iulie 2022 - 7 minut(e) de lectură

Părțile implicate în transportul rutier european de mărfuri nu au așteptat pandemia Covid-19 pentru a se interesa de sănătatea angajaților lor și pentru a-i încuraja să facă sport.
Vă ducem în apropierea orașului Troyes, în nord-estul Franței, pentru a discuta cu STTI Transport, o companie de familie cu un personal de 120 de angajați, fondată în 1972. În fiecare an, începând din 2009, angajații firmei de transport participă la semimaratonul corporativ din orașul Troyes . Am stat de vorbă cu Raphaël Rota*, fiul în vârstă de 44 de ani al fondatorului companiei și director tehnic**. 

health portrait

Raphaël Rota*, director tehnic STTI Transport

5 EXERCIȚII PE CARE LE PUTEȚI FACE CU UȘURINȚĂ ÎN CABINA DVS

ro exercises


Să facem din sănătate și sport o prioritate pentru toți angajații acestei companii de transport

"Nu uitați să cereți de Crăciun o pereche bună de pantofi de alergare, astfel încât să fiți pregătiți pentru semimaratonul din mai!" spune Raphaël Rota cu un zâmbet către noii angajați ai STTI din departamentul administrativ.

Sănătatea, în general, și sportul, în special, reprezintă una dintre preocupările principale ale companiei de transport.

Totul începe atunci când noii angajați primesc o broșură de inițiere care prezintă sfaturi zilnice și cele mai bune practici pentru a rămâne în formă.

Raphaël se grăbește să le vorbească despre semimaratonul corporativ al orașului Troyes și îi încurajează să participe. "Unii dintre ei sosesc în echipament sportiv. Așadar, participarea unei echipe STTI la cursă este un bun început de conversație pentru a ne cunoaște reciproc." 

 

"Pregătirea pentru semimaraton este o oportunitate de a discuta despre obiceiurile noastre alimentare. Pentru cei care participă, alergarea îi împinge să adopte o altă dietă."

Raphaël Rota*, director tehnic STTI 


Starea de bine și sănătatea în sectorul transporturilor 

Acest lucru dă tonul: la STTI, toți angajații sunt încurajați să practice o formă de sport pentru propria lor stare de bine. "Abordarea noastră este chiar ideea de a participa la un eveniment sportiv într-o atmosferă relaxată și prietenoasă. Rezultatul este secundar," subliniază Raphaël. "Nu eram alergători la început, dar, încetul cu încetul, ne-am apucat de treabă. Eu însumi nu am alergat la prima participare a companiei. Am supravegheat și am făcut fotografii. Dar mi-a trezit interesul și anul următor m-am alăturat echipei."

În fiecare an (cu excepția cazului în care Covid a făcut acest lucru imposibil), cu o lună înainte de cursă, participanții au început să se antreneze în timpul pauzei de masă. "Dar există și oameni care se antrenează tot anul și care s-au alăturat cluburilor de atletism de când au început să alerge pentru semimaratonul corporativ. Și mai sunt și adevărații alergători, ca Pierrick, care au alergat dintotdeauna", adaugă Raphaël pentru colegul său de birou, așezat vizavi. Pierrick râde, dând din cap.

Dincolo de acest eveniment anual, care, în funcție de an, atrage aproximativ 20 de membri ai personalului, din toate departamentele, la STTI, sănătatea este un obiectiv cheie, prin intermediul unui stil de viață și al unei diete sănătoase.

"Pregătirea pentru semimaraton este o oportunitate de a discuta despre obiceiurile noastre alimentare. Pentru cei care participă, alergarea îi împinge să adopte o dietă diferită. Pentru ceilalți, le reamintim că, pentru a fi sănătos, trebuie să eviți mâncatul în exces, să ai o dietă echilibrată, să rămâi activ și așa mai departe." 

O dietă echilibrată cu coșuri de fructe și legume pentru șoferii de camion 

Și pentru că faptele vorbesc mai mult decât cuvintele, Raphaël ne invită să îl urmăm afară.

Și acolo: surpriză! Chiar vizavi de sediul companiei, există o grădină cu trei sere, pomi fructiferi și un coteț de găini. ”În urmă cu trei ani, pentru a-i sprijini pe angajații noștri și a-i încuraja să aibă o alimentație sănătoasă, fratele meu Cyril Rota*** a avut ideea de a crea această grădină ecologică, care este întreținută de grădinarul nostru Mickaël. Serele folosesc o abordare de permacultură, iar cele aproximativ 50 de kilograme de fructe și legume produse în fiecare săptămână sunt oferite într-un sistem de coșuri rezervate exclusiv angajaților noștri.”

Coșurile sunt vândute vinerea, astfel încât șoferii de camioane care se întorc din turele lor să poată profita de acest sistem. 

 

”Somnul este vital pentru o bună sănătate! Toată lumea știe că, atunci când dormi bine, îți reglezi mai bine pofta de mâncare și ești într-o formă mai bună.”

Raphaël Rota*, director tehnic STTI 


Camioanele sunt toate echipate cu mici frigidere 

În cadrul unei alte inițiative luate pentru a evita obiceiurile alimentare nesănătoase, angajații STTI au la locul de muncă o bucătărie adevărată, cu plită electrică.

De asemenea, toate camioanele sunt echipate cu frigidere mici și au aer condiționat pe timp de noapte. ”Pot să vă asigur că frigiderele au fost deosebit de populare anul trecut, în timpul pandemiei”, adaugă Raphaël. ”Iar aerul condiționat pe timp de noapte înseamnă că șoferii noștri care livrează în mod regulat piscine în sudul Franței, unde temperaturile urcă vara, pot avea parte de un somn bun. Iar somnul este vital pentru o sănătate bună! Toată lumea știe că, atunci când dormi bine, îți reglezi mai bine pofta de mâncare și ești într-o formă mai bună.”.

Pe drumul de întoarcere spre biroul lui Raphaël, trecem prin atelier, unde un aparat de cafea de calitate ocupă un loc de cinste. ”Ah, da, acesta e un premiu! În urmă cu doi ani, am lansat o provocare pentru tehnicieni, spunându-le că, dacă renunță la fumat, le vom instala un aparat de cafea în atelier.” După cum vedeți, la STTI, profităm de orice ocazie pentru a-i ajuta pe angajați să aibă grijă de sănătatea lor! 
 

SURSE

*Interviu cu Raphaël Rota realizat la 5/11/21
**Director tehnic până la 31/12/21
***Cyril Rota, CEO al STTI Transport 

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+