online header

Cum să vă simplificați viața de șofer de camion Lumea camionagiilor se extinde online!

Publicat la data 1 iulie 2022 - 10 minut(e) de lectură

La fel ca noi toți, șoferii de camioane se bazează din ce în ce mai mult pe smartphone-urile lor pentru orice nevoie. De la facilitarea activității profesionale, la menținerea legăturii cu cei dragi și la divertisment, dispozitivele au devenit o parte indispensabilă a vieții lor. Am întrebat doi camionagii conectați despre activitățile lor online în timp ce se află pe drum.


Ascultați podcastul:

online portrait

Dimitri Godard, cunoscut și sub numele de „Dimitri on the road“, șofer de camion din regiunea franceză Normandia și José Manuel Rivas, șofer de camion din Galicia, Spania.

Faceți cunoștință cu Dimitri Godard - cunoscut și sub numele de „Dimitri on the road“ – un camionagiu de 22 de ani din Normandia, Franța. În ciuda vârstei sale fragede, a petrecut deja cinci ani la drum și a fost fascinat de transportul rutier încă de când era copil. 

Să vi-l prezentăm și pe José Manuel Rivas, un camionagiu de 26 de ani din Galicia, Spania, care a lucrat pe cont propriu în ultimii 3 ani. 

Aplicații care fac viața de camionagiu mai ușoară 

Întrebați despre utilizarea smartphone-urilor pe drum, ambii sunt de acord că nu s-ar putea lipsi de ele. ”Fără aplicații, munca noastră ar fi mult mai dificilă. Le folosesc practic în fiecare zi și le recomand și altor șoferi”, spune Dimitri.

José nu poate fi decât și mai mult de acord: ”Fără telefon, nu pot să lucrez. Telefonul este totul. Este locul în care primesc alocările de comenzi de transport. Unele comenzi de transport au chiar propriile aplicații prin care ei pot urmări livrarea și camionul. Șaizeci la sută din ceea ce fac este prin intermediul platformelor de pe telefon. În zilele noastre este necesar pentru orice. Și ne face viața de zi cu zi și munca mult mai ușoare” 

 Deci, care sunt aplicațiile care îi ajută să lucreze mai eficient? Să aflăm. 

Cea mai utilizată aplicație pe care o folosește José este WhatsApp. Cel mai utilizat serviciu de mesagerie din lume este un element de bază esențial fără de care nu poate funcționa. ”Platformele logistice îți trimit mesaje prin WhatsApp. Totul este trimis prin WhatsApp, totul este înregistrat și ai totul acolo.” 

Un alt must-have pe care José îl menționează este Google Maps. Atunci când i se trimite o locație de ridicare sau de livrare, îl folosește pentru a localiza cu ușurință adresa. Să știi unde trebuie să mergi este o informație destul de importantă pentru un camionagiu, așa că aceasta este o altă aplicație indispensabilă pentru el.

 Cât despre Dimitri, Truckfly este aplicația sa preferată. Este concepută pentru a-i ajuta pe șoferi să găsească benzină, mâncare, un loc de parcare, un duș, un hotspot wi-fi etc. Conține o listă de peste 60.000 de locații, inclusiv 34.000 de parcări și 10.000 de restaurante.

„O folosesc în fiecare zi. De exemplu, pentru a găsi un restaurant, pentru că seara trebuie să te poți bucura de un anumit confort: mâncare, un duș, toalete... Pot obține toate informațiile de care am nevoie, toate într-un singur loc.”

 O altă aplicație importantă pentru José Manuel, deoarece camionul său este un Volvo, este Volvo Connect. "Când ajung seara la destinație, verific aplicația, verific consumul de motorină, durata călătoriei, cât de eficient am condus... dacă am frânat de mai multe sau mai puține ori decât în mod normal... Aplicația îmi arată toate acestea."

 În fine, ca orice automobilist, Dimitri preferă să nu piardă timp în trafic, așa că folosește Sytadin atunci când trebuie să se deplaseze în Paris și împrejurimi. Este o aplicație și un site web dezvoltat de autoritățile franceze care prezintă condițiile de trafic din regiunea Île-de-France. "Din ce în ce mai mulți camionagii îl folosesc, deoarece toată lumea știe că este foarte dificil să conduci prin Paris. Un ambuteiaj în Paris, știi când intri în el, nu când vei ieși... Timpul nostru este contorizat, nu ne putem permite să pierdem prea mult din el" 
 

”Fără aplicații, munca noastră ar fi mult mai dificilă. Le folosesc practic în fiecare zi și le recomand și altor șoferi”

Dimitri Godard


Aplicații pentru camionagii, pentru a rămâne în contact în timp ce se află pe drum 

Pe lângă economisirea timpului și accesul la informații esențiale, un alt mare avantaj pentru un camionagiu de a avea un dispozitiv conectat cu el în permanență este posibilitatea de a lua legătura cu prietenii și cei dragi, ceea ce face ca absențele lungi să fie mai ușor de suportat.

"WhatsApp îți permite să ții legătura cu prietenii, cu colegii, cu familia...", spune José Manuel. "Când iei o pauză, poți face apeluri video cu partenerul tău."

 Aplicațiile sunt, de asemenea, utile pentru a intra în contact cu alți camionagii, în general prin intermediul rețelelor de socializare, după cum vom vedea imediat, precum și pentru a împărtăși pasiunea pentru viața pe drum, ceea ce îi place lui Dimitri să facă.
 

Instrumente de divertisment pentru camionagii 

Niciodată nu a fost atât de ușor să ajungi la ceilalți, dar, cu toate acestea, a fi camionagiu vine, în general, cu o mulțime de momente de singurătate, așa că și divertismentul este esențial. "Uneori trebuie să aștepți patru sau cinci ore pentru a încărca și trebuie să găsești o modalitate de a-ți petrece timpul", spune José Manuel."În camionul meu pun chestii de pe YouTube, Spotify sau orice altceva. Apoi, vei avea întotdeauna Netflix și HBO pentru a te uita la TV. Când aștept să încarc sau să descarc, mă uit la o emisiune TV sau la un film pentru a mă distra și pentru a omorî timpul."

 Bineînțeles, există și posibilitatea de a asculta un podcast, la care tot mai mulți camionagii aderă - cum ar fi Michelin for my Business! (disponibil pe Spotify, Deezer, Apple Podcasts și Google Podcasts).
 

"Povești despre unde încarc, unde descarc și despre viața mea de zi cu zi. De multe ori, colegii mei le văd și spun: "Și eu sunt aici, hai să vedem dacă putem face ceva împreună". Este, de asemenea, o modalitate de a vorbi cu alte persoane pe care nu le vezi zilnic."

José Manuel Rivas

 
Importanța rețelelor sociale pentru șoferii de camion 

După cum am menționat, o utilizare majoră a smartphone-urilor pentru camionagii este conectarea prin intermediul rețelelor sociale. Fiind un milenial, Dimitri încorporează în mod natural instrumentele digitale și social media în munca sa zilnică - de fapt, are chiar propriul său Canal YouTube cu zeci de videoclipuri și aproape 17.000 de abonați. În 2018, a început un camionvlog (în franceză), unde își împărtășește bucuriile și durerile, sfaturi și recomandări. "Se adresează tuturor celor care sunt interesați de lumea transporturilor rutiere. Am postat primul meu videoclip în 2014. Dar a fost doar pentru distracție, nu am încercat să încep ceva. Când am postat cel de-al doilea videoclip, lucram ca șofer de camion. Am filmat un tunel pentru că îmi plac tunelurile. În prezent, realizez videoclipuri pentru a le arăta oamenilor fiecare aspect al muncii: drumul, livrările, încărcările. Și părțile bune și părțile rele, pentru că nu totul este distractiv."

 În general, locul unde veți găsi cei mai mulți camionagii care se conectează pe rețelele de socializare este în grupurile de pe Facebook. Există nenumărate grupuri, în funcție de tipuri de transport, interese, limbi și regiuni. "Pe Facebook, există niște grupuri de camionagii, unde mereu este cineva care întreabă ceva. Încercăm să ajutăm în orice fel putem" spune José Manuel. "Poate fi cineva care întreabă dacă poate descărca în acest sau în acel loc, ce rută este mai bună... Oamenii comentează și vorbesc despre asta acolo. În Spania, există un grup specific numit "Jóvenes del Camión" ("Tinerii camionului" în romȃnă) Acolo facem schimb de opinii între diferiți camionagii și ne ajutăm reciproc. Avem și un grup WhatsApp..."

 Dimitri este de acord: "Facebook este locul unde veți găsi cel mai mare număr de camionagii. Informațiile circulă în acest fel. Fac parte din mai multe grupuri diferite, pentru că acestea pot fi mereu utile și sunt de obicei foarte prietenoase. De asemenea, iau uneori cina cu oameni pe care i-am întâlnit pe un grup de Facebook; este mai bine decât să mănânci singur," spune el. 

 Dar celălalt cel mai popular canal social media? Deși Instagram nu este canalul lui preferat, Dimitri are totuși 1800 de urmăritori - îl găsiți sub pseudonimul @dimitridotr.

"Nu postez prea multe, doar poze cu camionul meu sau cu peisaje, orice văd... Ca povești, împărtășesc suișurile și coborâșurile muncii la drum.

Există o mulțime de camionagii pe Instagram, dar dezavantajul este că nu există grupuri în care să poți împărtăși imagini și să postezi mesaje, ca pe Facebook. Este mai mult individual."


În ceea ce-l privește pe José , acesta are doar 340 de urmăritori pe contul său privat cu numele de utilizator @Rivas_gf, dar postează povești aproape în fiecare zi. "Povești despre unde încarc, unde descarc și despre viața mea de zi cu zi. De multe ori, colegii mei le văd și spun: "Și eu sunt aici, hai să vedem dacă putem face ceva împreună". Este, de asemenea, o modalitate de a vorbi cu alte persoane pe care nu le vezi zilnic." 

 

SURSE

*Interviu realizat de Dimitri Godard, la 13 septembrie 2021
*Interviu realizat de José Manuel Rivas, la 9 noiembrie 2021

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+