antet

Optimizați-vă costul global: Costul total de proprietate (TCO)

Publicat la data 1 octombrie 2023 - 3 minut(e) de lectură

În urma evenimentelor majore la nivel mondial din ultimii ani, proprietarii de flote se confruntă cu inflația, creșterea prețurilor la combustibil și creșterea considerabilă a costurilor materiilor prime. Toți acești factori cresc costul total de proprietate, sau TCO-ul fiecărui camion. Urmărirea și reducerea TCO-ului este o modalitate excelentă de a securiza în viitor managementul flotei și sunt șansele că îl calculați deja, fără să știți!

Ce este TCO și este el relevant pentru toate modelele de flotă?

Indiferent de dimensiunea flotei, fiecare proprietar de flotă poate beneficia de urmărirea și optimizarea costului total de proprietate sau TCO pentru a-și gestiona cheltuielile de afaceri. Odată ce sunteți capabil să înțelegeți conceptul de TCO și să-l cuantificați cu precizie, beneficiile vor urma. Deși nu există un standard TCO la nivel de industrie, majoritatea proprietarilor de flote tind să includă aceleași costuri în calculul lor.

Focus pe TCO(1)

TCO-ul camionului dvs. ia în considerare mai multe elemente financiare pe care probabil le urmăriți deja ౼ salariile șoferului, întreținerea, prețul combustibilului și al anvelopelor, de exemplu. Atunci când aceste costuri de exploatare sunt compilate cu prețul de achiziție al vehiculului și cu orice alt cost direct sau indirect legat de vehicul pe întregul său ciclu de viață, acesta este TCO.

Focus pe TCO

De ce ar trebui compania dvs. să calculeze TCO-ul anvelopei dvs.?

De ce ar trebui compania dvs. să calculeze TCO-ul anvelopei dvs.?

Deși este adevărat că anvelopele reprezintă doar 5% din TCO-ul total al unui camion, ele influențează substanțial alte câteva domenii. În primul rând, costul real al anvelopelor se calculează, în general, incluzând costul pe milă sau kilometru, sau kilometrajul pe care îl puteți obține din fiecare anvelopă.

Alegerea anvelopelor cu o longevitate mai bună la prima viață și a montarea anvelopelor care pot fi recanelate și reșapate pentru mai multe ore de funcționare, îmbunătățește costul și, prin urmare, TCO-ul total. Dar dincolo de asta, pe o piață cu prețuri ale combustibilului fluctuante și mai mari decât cele normale, anvelopele joacă un rol esențial în reducerea consumului de combustibil - al doilea cel mai mare contributor al TCO-ului.

Prin urmare, în majoritatea cazurilor, alegerea unei anvelope mai ieftine cu un cost mai bun pe milă sau kilometru poate costa mai puțin la cumpărare, dar o investiție puțin mai mare într-o anvelopă de calitate mai bună, cu rezistență la rulare mai mică, de exemplu, va reduce TCO-ul anvelopei pe termen lung.

De ce? Pentru că suma de bani economisită la pompă în timp depășește cu mult economiile inițiale.

Pentru a vedea cât de mult poți economisi, folosește calculatorul nostru de combustibil!

Analiza TCO: cum funcționează?

La Michelin, calculăm TCO-ul legat de anvelope astfel: costul pe milă sau kilometru plus consumul de combustibil rezultat. Acesta din urmă, este incredibil de important să fie luat în considerare.

De exemplu, în cazul rezistenței la rulare, faptul că o anvelopă încetinește un vehicul în timp ce se învârtește pe o suprafață poate reprezenta până la o treime din consumul de combustibil necesar pentru a călători de la punctul A la punctul B. Cu alte cuvinte, cu cât rezistența la rulare este mai mare, cu atât este nevoie de mai mult combustibil și cu atât TCO-ul total este mai mare. Prin urmare, alegerea anvelopei potrivite poate reduce TCO-ul anvelopei cu până la o treime.

Pe lângă impactul rezistenței la rulare, luarea în considerare a TCO prin investiția în anvelope de înaltă calitate poate reduce defecțiunile, timpul de nefuncționare și costurile asociate, reducând în același timp costurile de întreținere și reparații și chiar îmbunătățind imaginea percepută a unei flote.

Întrebări frecvente - Costul total de proprietate

Cum se calculează Costul total de proprietate (TCO)?

TCO-ul total al camionului ia în considerare:

- Salariile șoferilor

- Prețul de achiziție sau închiriere a vehiculului

- Costurile structurale

-Consumul de combustibil

-Anvelopele

-Intreținerea și reparațiile

-Defecțiunile

TCO-ul ANVELOPELOR = COST ANVELOPĂ + DEFECȚIUNI + ÎNTREȚINERE ȘI REPARAȚII + COST COMBUSTIBIL DATORITĂ ALEGERII ANVELOPELOR

De ce este important TCO-ul?

TCO-ul privește dincolo de prețul de achiziție al unui vehicul sau al unei anvelope și ia în considerare fiecare factor care afectează direct sau indirect costurile aferente vehiculului pe întregul său ciclu de viață.

Cine poate beneficia de analiza TCO-ului?

Indiferent dacă aveți un singur camion sau o flotă de mii de camioane, urmărirea și analizarea periodică a TCO-ului poate ajuta proprietarii de flote să aleagă cele mai rentabile oferte, să definească cea mai pertinentă strategie și să îmbunătățească profitabilitatea afacerii.


Surse

[1] Raport mondial Ducker_ COSTURI ȘI DIFICULTĂȚI DE ÎNTREȚINERE VEHICULE_ Comunitatea Michelin – decembrie 2017
[2] Înțelegeți bazele TCO-ului-Brosura tehnica Michelin, P9

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+