header electrics trucks

Camioane electrice: alegerea anvelopei potrivite

Publicat la data 1 iunie 2023 - 4 minut(e) de lectură

Mobilitatea ecologică este în mișcare datorită dezvoltării camioanelor electrice. Dacă tocmai ați cumpărat sau intenționați să cumpărați un vehicul electric, trebuie să cunoașteți toate datele. Știați că motoarele electrice afectează performanța anvelopelor în mai multe moduri?

Așadar, care anvelope vă vor ajuta să obțineți cele mai bune rezultate de la un camion electric? Consultați următoarele șase sfaturi de top.

1 - Determinați utilizarea principală a anvelopelor dvs.

Este important să aveți în vedere scopul pentru care este folosită anvelopa și condițiile diverse cu care se confruntă:

● distanțe lungi
● drum regional/versatil
● utilizare urbană
● multiple porniri și opriri
● teren accidentat.
Acesta este punctul de plecare pentru alegerea anvelopei potrivite.

2 - Stabiliți-vă prioritățile

Atunci când cumpără o anvelopă, transportatorii caută, de obicei, un bun echilibru între performanțele acesteia. Dar mai întâi, trebuie definite principalele cerințe:

● Potențial kilometric (preț pe kilometru)
● Economie de combustibil și TCO (Costul total al proprietății)
● Aderență și siguranță (în toate anotimpurile și până la ultimul milimetru conform legislației în vigoare)
● Robustețe (rezistență la agresiuni, rezistența carcasei)
● Amprenta asupra mediului

Timp de mulți ani, kilometrajul a fost prioritatea numărul unu și, în unele cazuri, încă mai este. Dar TCO, inclusiv costurile anvelopelor și costurile de combustibil datorate anvelopelor, devine un criteriu din ce în ce mai relevant!

Anvelopa Michelin potrivită pentru camioane electrice

Gama MICHELIN X Multi Energy oferă o performanță generală bună și este special adaptată pentru vehiculele electrice.

3 - Luați în considerare factorii cheie de performanță pentru motoarele electrice

Rezistența la rulare (RR)
Acesta este cel mai important factor pentru maximizarea autonomiei unui vehicul electric, în special în cazul camioanelor de transport regional de marfă.
De exemplu, o economie de 1 kg pe tonă în ceea ce privește rezistența la rulare poate îmbunătăți autonomia cu 20 până la 40 km pentru un camion care parcurge aproximativ 500 km(1).

RR răspunde așteptărilor parcurilor auto, având astfel un impact pozitiv în ceea ce privește economiile de energie, în acest caz de energie electrică, și în ceea ce privește TCO-ul vehiculului.

Potențialul kilometric și rezistența benzii de rulare
Cuplul mai mare pe puntea motoare(2), frânarea regenerativă și greutatea sporită a bateriei pot duce la o reducere a kilometrajului pe axa motrică a vehiculelor cu propulsie electrică în comparație cu camioanele diesel.

Măsurătorile efectuate cu anumiți utilizatori au relevat un kilometraj mai mic pe puntea motoare (până la 30%). În consecință, anvelopele montate pe camioanele electrice trebuie să fie rezistente la uzură, să asigure un kilometraj și o rezistență ridicată a benzii de rulare, pentru a ține sub control costul pe kilometru al anvelopelor.

4 - Maximizarea productivității camioanelor electrice

Capacitate de încărcare
Practic, toți producătorii de echipamente originale (OEM) solicită o creștere a capacității de încărcare pentru dimensiunile cheie ale anvelopelor, cum ar fi 315/70 R22.5, 315/80 R22.5, 385/55 R22.5 pentru puntea de direcție.

O capacitate de încărcare mai mare înseamnă, de asemenea, o carcasă robustă, capabilă să suporte greutatea suplimentară a bateriei.

Anvelopele în curs de dezvoltare au fost adaptate în acest sens.

Reducerea greutății anvelopelor
Anvelopele mai ușoare optimizează sarcina utilă a unui camion electric.

Capacitatea de încărcare îmbunătățită și greutatea redusă sunt două criterii de performanță care maximizează productivitatea parcurilor auto.

5 - Verificarea aderenței anvelopelor

O frânare eficientă este deosebit de importantă pentru recuperarea energiei. Acest lucru este vital pentru un camion electric sigur și eficient din punct de vedere energetic.

6 - Să ne gândim la sustenabilitate - acum mai mult ca niciodată

Pentru a reduce și mai mult amprenta asupra mediului, anvelopele cu rate de abraziune scăzute permit reducerea emisiilor de microparticule, astfel încât să fie cât mai ecologice posibil.

 

Michelin: partenerul tău pentru mobilitate electrică

Michelin este un partener special în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și vehiculele cu propulsie electrică.
De mai mulți ani suntem parteneri cu producătorii de echipamente originale și cu inovatorii tehnologici.
Scopul îl reprezintă unirea forțelor pentru a găsi anvelopa ideală - pentru cea mai recentă generație de camioane electrice, dar și pentru cea viitoare.
În paralel, Michelin investește în cercetare și dezvoltare, poartă discuții cu managerii de parcuri auto pentru a le afla nevoile și așteptările lor în privința anvelopelor.

SURSE
  1. (1) Testul intern MICHELIN 2022 pentru un vehicul electric cu baterie, echipat cu anvelope MICHELIN X Multi Energy, seria 70.
    (2) Cuplul reprezintă măsurarea forței de rotație a unui motor; acesta exprimă puterea furnizată de motorul în mișcare.

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+