header pro vs anti autonomous copie

Camioane autonome: pro sau contra?

Publicat la data 1 martie 2023 - 2 minut(e) de lectură

De la mit la realitate: camioanele cu conducere autonomă ar putea să apară pe autostrăzile europene până în 2030.(1) Potrivit unui raport al ITF(2), utilizarea acestor camioane va permite companiilor de transport rutier de mărfuri să economisească bani, să își reducă amprenta de carbon, să îmbunătățească siguranța, să crească eficiența și să rezolve problema lipsei șoferilor. Dar cu ce costuri?

Am întrebat doi experți ce cred despre acest subiect controversat. Sunteți pro sau contra camioanelor cu conducere autonomă? Să aflăm răspunsurile lor.

amelineau combes

Olivier Amelineau, Director Relații cu Presa și Media la Mercedes-Benz Camioane Franța (Grupul Daimler Truck); François Combes, Cercetător și Economist în Transporturi și Logistică la Universitatea „Gustave Eiffel“.

Există cinci niveluri de autonomie: nivelul 1 corespunde tehnologiei de asistență a conducătorului auto, iar nivelul 5 reprezintă un vehicul complet autonom.
Ce nivel de autonomie credeți că este optim pentru un camion fără șofer?

Olivier Amélineau (OA): La Daimler Truck, credem cu tărie în camioanele de nivel 4 (grad ridicat de automatizare) și ne concentrăm în prezent pe acest obiectiv.
Dispunem deja de sisteme semiautonome de nivel 2 (automatizare parțială), ceea ce înseamnă că șoferul poate să lase volanul din mână timp de 30 de secunde, iar vehiculul va continua să ruleze. Trebuie doar să apăsați în mod regulat pe volan pentru a arăta o prezență umană! Noi am ales să trecem direct de la nivelul 2 la nivelul 4. Nivelul 3, cu automatizare condiționață, nu pare util pentru camioane.
Pentru a accelera dezvoltarea și comercializarea camioanelor cu conducere autonomă de nivel 4, în septembrie 2019, Daimler Truck a achiziționat compania americană Torc Robotics, specializată în tehnologia de conducere autonomă pentru vehicule terestre.

Daimler Truck nu crede în automatizarea completă. Cel puțin, nu mergem în direcția aceasta.

„Întotdeauna va exista un șofer în camion“
Olivier Amelineau, Director Relații cu Presa și Media la Mercedes-Benz Camioane Franța (Grupul Daimler Truck)

François Combes (FC): După părerea mea, camioanele cu conducere autonomă vor avea un impact financiar real doar atunci când vor atinge nivelul 5 și automatizare completă, adică fără șofer și, prin urmare, fără cabină, ceea ce va permite creșterea sarcinii utile.

Nu cred că utilizarea camioanelor parțial automatizate este foarte profitabilă. Ceea ce ne interesează cu adevărat, deși poate părea un pic cinic, este un camion cu conducere 100% autonomă, care nu mai are nevoie de șofer.

Iată trei avantaje ale unui camion cu 100% conducere autonomă:

- Nu mai este nevoie să plătiți un șofer
- Sunt eliminate problemele legate de gestionarea umană
- Camionul va parcurge mai ușor un traseu de 16 ore neîntrerupt fără o ființă umană la bord.

Care este impactul estimat al camioanelor cu conducere autonomă asupra mediului?

OA: Obiectivul clar al camioanelor cu conducere autonomă este de a genera cel mai mic impact posibil asupra mediului, obținând cea mai bună performanță posibilă!
La Daimler Truck, soluțiile noastre automatizate urmăresc să ușureze viața șoferilor, să sporească siguranța și să genereze economii la consumul de combustibil prin intermediul conducerii ecologice. Și este incredibil de eficient!
Știm că sistemele europene (cum ar fi Predictive Powertrain Control) care gestionează lanțul cinetic prin GPS, cunoașterea topografiei traseului și a stării camionului pot genera economii imediate de combustibil de aproximativ 5-7%.

FC: Pe termen mediu, este posibil ca introducerea vehiculelor cu conducere parțial sau complet autonomă să modifice semnificativ echilibrul economic actual, atât în ceea ce privește oferta (transportatori), cât și cererea (expeditori).
Autonomia completă ar putea restructura profund transportul rutier de mărfuri și lanțurile logistice; impactul asupra mediului va depinde de tipul de motor al camioanelor cu conducere autonomă și de consecințele (potențial semnificative) ale creșterii traficului.
Un scenariu de autonomie completă ar putea duce la creșterea numărului de camioane mici pe șosea.

Camioanele autonome vor avea și un impact social?

OA: Daimler Truck nu crede că șoferii vor dispărea, dar munca lor va evolua probabil către funcții mai tehnologice, mai puțin fizice sau mai orientate către relația cu clientii. Șoferii vor fi mai mult implicați în monitorizarea și gestionarea vehiculului. De asemenea, aceștia vor trebui să analizeze datele camionului. Această evoluție a responsabilităților șoferilor ar putea face profesia mai atractivă, în special pentru tinerii pasionați de tehnică. Prin urmare, va avea un impact social pozitiv!

FC: În cazul camioanelor cu 100% conducere autonomă, impactul va fi neapărat negativ, din cauza pierderii a mii de locuri de muncă de șofer.
Doar unii vor beneficia de economiile obținute. Este posibil ca economiile generate de automatizare să fie absorbite de creșterea prețului vehiculelor autonome.

„Utilizarea pe scară largă a camioanelor autonome va avea un impact social și de mediu negativ.“
François Combes, Cercetător și Economist în Transporturi și Logistică la Universitatea „Gustave Eiffel“. Este autorul unui studiu pe tema camioanelor cu conducere autonomă publicat în 2019.(3)

Așadar, ce părere aveți despre camioanele autonome?
Reglementările europene (4) vor trebui să fie adaptate rapid pentru a armoniza autorizarea acestor vehicule la scară europeană.

Surse

(1) Studiu Strategy& (PwC)
(2) Forumul Internațional al Transporturilor
(3) „Le véhicule autonome va-t-il transformer en profondeur le transport de marchandise?“ - Vehiculul cu conducere autonomă va transforma profund sectorul transportului de marfă? – 2019.
(4) https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/IP_22_4312

Alăturați-vă comunității!

Abonaţi-vă acum la newsletter-ul nostru!

Vă rugăm să adăugați adresa de e-mail info.eu@michelin.com în agenda dvs. sau în lista de expeditori siguri. Acest lucru asigură faptul că e-mailurile noastre vor ajunge și în viitor la dumneavoastră.

Abonați-vă acum la newsletter-ul nostru și participați automat la concurs!

Vă rugăm să adăugați adresa de e-mail info.eu@michelin.com în agenda dvs. sau în lista de expeditori siguri. Acest lucru asigură faptul că e-mailurile noastre vor ajunge și în viitor la dumneavoastră.

Aici veți găsi condițiile de participare pe care se vazează concursul.

Sunteți...
Transportator Dealer de anvelope Altul
common.error.invalidField:This field is invalid
1-10 11-20 21-50 51+ Nu sunt utilizator final
common.error.invalidField:This field is invalid
common.error.invalidField:This field is invalid
common.error.invalidField:This field is invalid


Prin transmiterea adresei de e-mail şi apăsarea butonului de abonare, declaraţi că aţi citit Termenii şi Condiţiile şi Politica de prelucrare a datelor. Michelin Romania S.A. prelucreaza datele dvs. cu caracter personal, independent faţă de orice altă abonare din orice altă platformă, pentru (i) a vă gestiona abonamentul la buletinul informativ sau la ofertele comerciale Michelin [produse noi, promoții, noutăți etc.] (ii) şi a măsura performanţa campaniilor noastre şi a analiza interacţiunile dvs. cu comunicările noastre. Datele dvs. pot fi partajate cu alte companii identificate din Grupul Michelin pentru a vă cunoaşte mai bine şi a vă personaliza experienţa pe care o pot oferi companiile Michelin şi pentru a vă trimite oferte de marketing. Vă puteţi gestiona oricȃnd preferinţele de comunicare sau puteţi să vă dezabonaţi folosind link-ul inclus ȋn toate e-mail-urile noastre. Pentru a vă exercita dreptul de acces, dreptul de ştergere sau alte drepturi, ne puteţi contacta la adresa de e-mail: dataprivacy_euc@michelin.com. Pentru mai multe detalii puteţi accesa politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+