header hd

Futuristic High-Tech Concept: Big Semi Truck with Cargo Trailer Drives on the Road is Transformed with Graphics Special Effects Into Digitalized Advanced Autonomous Truck Concept. Aerial Drone Shot

Camioanele conectate: soluția pentru optimizarea flotelor

Publicat la data 1 martie 2023 - 4 minut(e) de lectură

Asistăm la creșterea continuă a prețurilor la energie, înăsprirea legislației și preocupări legate de mediu... Gestionarea unei flote, indiferent de mărime, a devenit mai complexă și mai strategică decât oricând.

Cum pot folosi tehnologia proprietarii companiilor de transport mici și mijlocii pentru a-și gestiona mai bine flotele? Un interviu cu Nicolas Carbonnel, Director de vânzări IMM (Întreprinderi mici și mijlocii) la MICHELIN Connected Fleet, sprijinit de Masternaut.

nicolascarbonnel

Nicolas Carbonnel, Director de vânzări IMM (Întreprinderi mici și mijlocii) la MICHELIN Connected Fleet, sprijinit de Masternaut.


Ce sunt flotele mici și mijlocii?

În sectorul meu, o flotă mică începe de la un camion și ajunge până la 30 de vehicule. Dar în lumea reală a transportului european de marfă, un patron care operează 25 de camioane nu este considerat atât de mic. Clienții mei IMM dețin în medie 12 vehicule (platforme).

Ce înseamnă astăzi telematica?

Oamenii au tendința de a asocia telematica în primul rând cu localizarea geografică. Dar înseamnă mult mai mult. Practic, la Michelin am scos din vocabular cuvântul telematică. Foarte puțini dintre clienții noștri ne sună ca să ne spună: „Vreau doar să știu exact unde se află camioanele mele.“ Nevoile lor sunt mult mai extinse în acest moment. Tehnologia evoluează încontinuu. Folosim unități de control telematic care colectează date și informații fiabile de la camioane. De aceea folosim termenul de flotă conectată.

visuel hd1

De ce sfătuiți flotele mici și mijlocii să investească în soluții pentru flote conectate?

În primul rând, monitorizarea flotelor conectate nu este o soluție doar pentru flotele mari. Începând de la cinci camioane care fac trasee la nivel național sau multiregional, este logic să ai vehicule conectate.

Sectorul transporturilor rutiere are marje de profit foarte mici, așadar respectarea termenelor de livrare este esențială. Soluțiile pentru flote conectate pot reduce costurile de exploatare și pot îmbunătăți productivitatea șoferilor și/sau a vehiculelor, prin analiza precisă a traseelor, pe baza informațiilor furnizate de camioane.

Ne concentrăm pe mai multe aspecte, cum ar fi conducerea ecologică și vizibilitatea asupra stării anvelopelor. O anvelopă umflată insuficient duce imediat la creșterea consumului de combustibil!

Cum vor simplifica soluțiile pentru flotă conectată viața de zi cu zi a proprietarilor de flote mici și mijlocii?

Trei cuvinte: eficiență, economii și siguranță.

Eficiența duce la economii. Dacă utilizați o soluție conectată, veți observa imediat o scădere de 3 până la 4% a consumului de combustibil*. Obiectivul nostru este să ajutăm proprietarii să înțeleagă pe deplin funcționarea flotei lor conectate și să își dezvolte întregul potențial. Soluțiile noastre preventive au și rolul de a monitoriza, a gestiona și a îmbunătăți siguranța flotei dumneavoastră, prin reducerea riscurilor și asistența oferită șoferilor.

*Media rezultatelor obținute de Michelin pe baza unui eșantion reprezentativ de 20 de clienți în 2022.

visuel hd2

Truck maintenance and service workshop. Truck mechanic with tablet diagnostic tool preparing trucks for maintenance.

De ce ezită în general șoferii din flotele mici și mijlocii să adopte aceste soluții de flotă conectată?

În Europa, șoferii de camioane se opun uneori pentru că se simt „controlați“. Poate că este o teamă fără motiv rațional, dar nu o putem ignora. Dar totuși, toate camioanele au acum echipamente conectate și toți șoferii comunică cu firma prin intermediul smartphone-urilor. Acest lucru înseamnă că, în principiu, pot fi geolocalizați destul de ușor. Una dintre prioritățile noastre în cazul flotelor conectate este să educăm concret utilizatorii!

În fiecare lună, primim un apel de la cel puțin un client panicat care are nevoie de fișierele C1B pentru datele șoferului și/sau fișierele V1B pentru datele tahografului vehiculului - două documente cerute de legislația europeană. În Europa, dacă fișierele C1B și V1B nu sunt descărcate și arhivate, firma responsabilă riscă o amendă pentru contravenții din categoria a 5-a (1 500 de euro sau chiar 3 000 de euro, în caz de recidivă în Franța).

Le reamintim în mod regulat clienților noștri că RGPD (Regulamentul general privind protecția datelor) ne limitează dreptul de a stoca date. Înregistrarea și stocarea propriilor date este responsabilitatea lor. Dacă sunt supuși unui audit, vor trebui să prezinte evidențele pentru ultimele 12 luni.

Cum credeți că va evolua piața soluțiilor pentru flote conectate?

În cazul camioanelor, piața se va specializa pe verticale, adică pe segmente care răspund unor nevoi foarte specifice: depozite frigorifice, transport de animale sau de cereale, cariere de exploatare și livrări Last Mile. Soluțiile noastre vor deveni și mai personalizate, oferindu-le astfel tuturor clienților noștri cea mai simplă, eficientă și adecvată soluție în funcție de nevoile lor specifice. Clienții noștri sunt profesioniști în domeniul transporturilor și nu își propun să devină experți în gestionarea datelor sau în tehnologie. Au nevoie de soluții care să le rezolve problemele de zi cu zi și să le ofere cele mai simple opțiuni!

Alăturați-vă comunității!

Abonaţi-vă acum la newsletter-ul nostru!

Vă rugăm să adăugați adresa de e-mail info.eu@michelin.com în agenda dvs. sau în lista de expeditori siguri. Acest lucru asigură faptul că e-mailurile noastre vor ajunge și în viitor la dumneavoastră.

Abonați-vă acum la newsletter-ul nostru și participați automat la concurs!

Vă rugăm să adăugați adresa de e-mail info.eu@michelin.com în agenda dvs. sau în lista de expeditori siguri. Acest lucru asigură faptul că e-mailurile noastre vor ajunge și în viitor la dumneavoastră.

Aici veți găsi condițiile de participare pe care se vazează concursul.

Sunteți...
Transportator Dealer de anvelope Altul
common.error.invalidField:This field is invalid
1-10 11-20 21-50 51+ Nu sunt utilizator final
common.error.invalidField:This field is invalid
common.error.invalidField:This field is invalid
common.error.invalidField:This field is invalid


Prin transmiterea adresei de e-mail şi apăsarea butonului de abonare, declaraţi că aţi citit Termenii şi Condiţiile şi Politica de prelucrare a datelor. Michelin Romania S.A. prelucreaza datele dvs. cu caracter personal, independent faţă de orice altă abonare din orice altă platformă, pentru (i) a vă gestiona abonamentul la buletinul informativ sau la ofertele comerciale Michelin [produse noi, promoții, noutăți etc.] (ii) şi a măsura performanţa campaniilor noastre şi a analiza interacţiunile dvs. cu comunicările noastre. Datele dvs. pot fi partajate cu alte companii identificate din Grupul Michelin pentru a vă cunoaşte mai bine şi a vă personaliza experienţa pe care o pot oferi companiile Michelin şi pentru a vă trimite oferte de marketing. Vă puteţi gestiona oricȃnd preferinţele de comunicare sau puteţi să vă dezabonaţi folosind link-ul inclus ȋn toate e-mail-urile noastre. Pentru a vă exercita dreptul de acces, dreptul de ştergere sau alte drepturi, ne puteţi contacta la adresa de e-mail: dataprivacy_euc@michelin.com. Pentru mai multe detalii puteţi accesa politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+