Înlocuire anvelope: când înlocuiți anvelopele tractorului?

anvelopă michelin evobib în timpul lucrului

Cele 6 criterii pentru alegerea anvelopelor de tractor sau oricăror anvelope agricole

Alegerea anvelopelor de tractor poate părea complicată. De aceea, vă prezentăm în continuare cele 6 criterii de bază care vă ajută să faceți alegerea corectă. Aplicați-le unul câte unul, pentru a restrânge opțiunile și a face achiziția ideală.
În a doua parte a acestui ghid, vă vom ajuta și să alegeți anvelopele de tractor potrivite pentru alte mașini agricole.

Cum să alegeți anvelopele de tractor: cele 6 criterii de bază

1 - Care este diametrul maxim autorizat pentru anvelopele de tractor spate?

Aceasta este prima întrebare la care trebuie să răspundeți. Pentru a maximiza performanțele tractorului, vă recomandăm să alegeți cel mai mare diametru permis de puntea spate. Prin urmare, puteți exclude anvelopele de tractor cu un diametru care îl depășește pe cel maxim indicat de producătorul vehiculului.

Diametrul maxim autorizat depinde de tractor. Și deoarece anvelopele de echipare originală nu au neapărat diametrul maxim, dacă aveți nelămuriri vă recomandăm să consultați fișa tehnică a tractorului sau dealerul.

Rețineți că pentru diametrul maxim autorizat există echivalențe dimensionale.

De exemplu, pentru un tractor care poate fi echipat în spate cu anvelope ce au un diametru maxim de 1,95 m, puteți monta anvelope 650/65 R42, 710/60 R42 sau 710/70 R38 (pentru a vă oferi numai câteva dimensiuni posibile). Lățimea benzii de rulare și înălțimea flancului specifice acestor dimensiuni variază, dar toate corespund unui diametru al anvelopei de 1,95 m.

Pentru informații suplimentare pe această temă, puteți descărca documentația noastră tehnică.

2 - Ce lățime trebuie să aibă anvelopa?

Un diametru mai mare nu înseamnă neapărat o anvelopă mai lată. Lățimea este un criteriu care trebuie stabilit în funcție de necesități.

De exemplu, dacă stropiți sau treceți printre culturi cu echipamente agricole și nu doriți să le zdrobiți, s-ar putea să aveți nevoie de cele mai înguste anvelope de tractor posibile. Deci, ținând cont de diametrul maxim pe care l-ați stabilit, de exemplu 1,95 m, care ar fi cea mai îngustă anvelopă de tractor posibilă în acest caz? Pentru acest diametru, puteți alege o anvelopă cu o lățime de 270 mm.

Alegerea lățimii corespunzătoare a anvelopei de tractor în funcție de utilizare

Alegerea lățimii corespunzătoare a anvelopei de tractor în funcție de utilizare

Un alt exemplu: poate aveți nevoie de o anvelopă foarte versatilă, potrivită pentru arat. O anvelopă de tractor care poate încăpea în brazdă atunci când trageți plugul și nu trebuie să fie nici prea lată, nici prea îngustă. Prin urmare, pentru un diametru de 1,95 m puteți alege o anvelopă cu lățimea de 620 sau 650 mm.

Dacă nu arați și nu aveți limitări în ceea ce privește garda la sol deoarece parcelele sunt în jurul fermei, puteți opta pentru o anvelopă de tractor mai lată, de exemplu 800 sau 900 mm, pentru diametrul respectiv.

Alegerea lățimii anvelopei depinde de necesități, dar și de activitatea desfășurată. Ceea ce ne duce la următorul criteriu.

3 - Care este indicele de viteză și de sarcină?

Într-o anvelopă cu dimensiunea 270/95 R54 nu se află același volum de aer ca într-o anvelopă 900/60 R32. Iar dacă nu aveți același volum de aer, nu veți avea același indice de sarcină. Astfel, în funcție de echipamentele utilizate și de mărimea și masa tractorului, trebuie să stabiliți indicele de sarcină de care aveți nevoie. Același lucru este valabil și pentru viteză.

De exemplu, pentru a umfla o anvelopă MICHELIN CEREXBIB2 VF900/60R32 CFO+ până la 75%, sunt necesari 1033 de litri de aer, iar pentru a umfla o anvelopă MICHELIN AGRIBIB ROW CROP 320/90R54 151A8/151B TL până la 75% sunt necesari 240 de litri de aer.

4 - Aveți nevoie de o anumită tehnologie?

În funcție de activitate, alegerea unei anumite tehnologii ar putea influența semnificativ randamentul. Dacă utilizarea unei presiuni reduse este importantă, pentru a limita compactarea solului sau pentru a putea lucra în condiții dificile cu tracțiune bună, vă recomandăm anvelope de tractor cu tehnologie Michelin Ultraflex.

Dacă utilizarea unei presiuni reduse este importantă, pentru a limita compactarea solului sau pentru a putea lucra în condiții dificile cu tracțiune bună, vă recomandăm anvelope de tractor cu tehnologie MICHELIN UltraFlex.

În caz contrar, puteți opta pentru o anvelopă de tractor standard. Aceasta este o întrebare importantă, deoarece unele anvelope cu dimensiuni echivalente sunt disponibile în versiune standard sau cu tehnologie MICHELIN UltraFlex.

5 - Ce profil al benzii de rulare trebuie să aibă anvelopa?

Alegerea depinde de utilizarea tractorului.

Modelul benzii de rulare de care aveți nevoie depinde de modul de utilizare

modelul benzii de rulare de care aveți nevoie depinde de modul de utilizare

În acest moment, dacă ați utilizat criteriile noastre, ar trebui să fi restrâns posibilitățile la soluțiile cele mai potrivite nevoilor dvs. A mai rămas un singur criteriu de stabilit pentru a face alegerea corectă.

6 - Care este preponderența acceptată pentru tractorul dvs.?

Tractorul este echipat cu tracțiune integrală. Problema preponderenței este importantă, deoarece anvelopele față și spate ale tractorului au dimensiuni diferite. O bună sincronizare între roțile față și spate este prin urmare esențială pentru a vă asigura că tractorul funcționează la eficiență optimă. Pentru o bună sincronizare, raportul preponderenței trebuie să fie de obicei între 0% și 5%. Deoarece mai există și excepții, vă recomandăm să contactați dealerul.

Peste aceste limite, preponderența va fi inadecvată și va genera unul sau mai multe dintre următoarele inconveniente:

  • consum mărit de combustibil,
  • uzură accelerată a anvelopelor față și spate,
  • deteriorarea componentelor transmisiei,
  • afectarea comportamentului tractorului în timpul anumitor lucrări (de ex. arat).

Preponderența se calculează pe baza raportului între punți definit de producător pentru tractorul dvs. Care depinde de dimensiunea anvelopelor față și spate.

De aceea, dacă decideți să modificați diametrul anvelopelor tractorului (consultați primul nostru criteriu de mai sus), trebuie recalculată preponderența, iar acest lucru poate implica, de asemenea, înlocuirea anvelopelor din față.

Dacă nu cunoașteți preponderența acceptată pentru tractorul dvs. sau nu știți cum să o calculați, consultați dealerul, care vă va putea ajuta în acest sens.

Acum că aveți răspunsurile la criterii, tot ce trebuie să faceți este să găsiți mai jos anvelopele potrivite pentru tractorul dvs.:

Cum să alegeți anvelopele pentru alte mașini agricole?

Dacă trebuie să găsiți anvelopele potrivite pentru combina de recoltat, remorca tractorului, mașina de erbicidat autopropulsată, distribuitorul de îngrășăminte autopropulsat sau orice altă mașină agricolă, criteriile sunt aceleași cu cele de mai sus, în afară de ultimul, preponderența, care nu este relevantă în cazul dvs.

După ce stabiliți răspunsurile la primele 6 criterii, faceți clic mai jos pentru a găsi anvelopele.

Aveți nevoie de sfaturi suplimentare? Descoperiți ghidul nostru de selectare a anvelopelor.

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+