Tractor tyre pressure can be crucial to your productivity

Presiunea în anvelopele tractorului poate fi foarte importantă pentru productivitate

Care este presiunea corectă în anvelopele tractorului?

În desfășurarea activității există anumiți parametri care necesită ajustarea presiunii în anvelopele tractorului. Neglijarea acestui aspect poate avea consecințe negative asupra consumului de combustibil, uzurii anvelopelor și performanțelor și, prin extensie, asupra siguranței și productivității. În schimb, presiunea corectă în anvelopele tractorului în funcție de activitate vă va ajuta să maximizați performanțele acestora, să îmbunătățiți eficiența și să reduceți compactarea solului.

Așadar, în termeni practici, cum puteți gestiona eficient presiunea în anvelopele tractorului? Citiți mai departe pentru a afla totul despre presiune.

REZUMAT

Care este presiunea corectă în anvelopele tractorului?

Conceptul de „presiune corectă” este puțin mai complicat decât pentru un autoturism, unde în general există două presiuni posibile (una dacă vehiculul este gol și cealaltă dacă este încărcat).

Pentru o mașină agricolă există trei parametri importanți de care trebuie să se țină cont: sarcina, viteza și utilizarea. Dar nu vă faceți griji, Michelin oferă un calculator care ține cont de acești trei parametri, pentru a vă ajuta să stabiliți presiunea corectă în anvelopele tractorului. Acest instrument se numește MICHELIN AGROPRESSURE.

Este important să rețineți că presiunea recomandată în anvelopele tractorului nu este aceeași pe câmp și pe drum, deoarece viteza (și eventual sarcina, în funcție de echipamentele utilizate) sunt diferite.

Dacă utilizați CTIS (Sistem Central de Umflare a Anvelopelor), reglarea presiunii este ușoară, fără a părăsi cabina atunci când treceți de pe drum pe câmp și invers.

Fără CTIS, vă recomandăm să utilizați cea mai mare valoare,pentru a vă asigura,, deoarece în timp ce presiunea prea mare nu ridică probleme de siguranță, presiunea prea mică pe drum afectează siguranța.

De exemplu, dacă aplicația MICHELIN Agropressure recomandă o presiune optimă în anvelopele tractorului de 0,8 bari pentru câmp și 1,4 bari pentru drum, ar trebui să optați pentru 1,4 bari, dacă nu aveți posibilitatea de a regla presiunea separat pentru cele două tipuri de suprafețe.

gestionarea presiunii în anvelopele tractorului cu CTIS

gestionarea presiunii în anvelopele tractorului cu CTIS

Care este presiunea corectă în anvelopele tractorului pentru a reduce compactarea solului?

După cum am menționat mai sus, fără CTIS este de preferat să alegeți cea mai mare presiune. Însă trebuie să știți că acest lucru poate avea un impact negativ pe câmp, deoarece amprenta la sol va fi mai mică decât în cazul presiunii ideale, iar acest lucru va crește rata de patinare și va genera dezavantaje, cum ar fi productivitatea mai redusă, compactarea solului și formarea de șanțuri.

Dacă utilizați CTIS, veți lucra întotdeauna cu presiunea corectă în anvelopele tractorului, deoarece o puteți modifica cu ușurință din cabină.

De asemenea, este important să monitorizați starea solului (care, în funcție de perioada anului sau de condițiile meteorologice, poate fi mai moale sau mai tare) și să evitați sufocarea acestuia, prin apăsarea cu o presiune prea mare.

Pe câmp este ideal să lucrați cu o presiune mică, astfel încât sarcina să fie distribuită mai uniform pe sol datorită amprentei mai lungi, însă la o valoare suficientă pentru a susține sarcina pe punte.

The right tractor tyre pressure reduces soil compaction

Acest lucru reduce compactarea solului și crește randamentul agricol. Mai multe studii* efectuate de universități din întreaga lume au arătat că, datorită tehnologiei MICHELIN Ultraflex, care permite utilizarea la presiune mică a anvelopelor, randamentul agricol este îmbunătățit în medie cu 2% până la 6%.

Ce alți factori pot afecta presiunea în anvelopele tractorului?

Pe lângă sarcină, viteză și utilizare, presiunea în anvelopele tractorului poate fi influențată și de alți factori.
De exemplu, dacă utilizați anvelope jumelate, volumul de aer pe fiecare punte este dublat, ceea ce înseamnă că puteți utiliza o presiune mai mică. Iar dacă adăugați greutăți la roți sau balastați anvelopele prin injectarea de lichid în acestea, beneficiați de un raport optim între masă și aderență. Dar în timp ce balastarea nu solicită suplimentar puntea, adăugarea de greutăți o solicită, caz în care trebuie să creșteți presiunea în anvelope.

Când trebuie verificată presiunea în anvelope?

Există două situații în care trebuie să verificați presiunea în anvelope.

1 - Verificați presiunea în anvelopele tractorului de fiecare dată când montați un echipament nou

Presiunea depinde întotdeauna de sarcină, viteză și utilizare.

Cea mai dificilă parte este identificarea sarcinii, deoarece depinde de echipamentele utilizate împreună cu tractorul.

Pentru a vă ușura alegerea, instrumentul online MICHELIN Agropressure vă ajută să stabiliți presiunea pe baza diferiților parametri, cum ar fi sarcina generată de fiecare echipament.

verificați presiunea în anvelopele tractorului de fiecare dată când montați un echipament nou

verificați presiunea în anvelopele tractorului de fiecare dată când montați un echipament nou

2 - Verificați presiunea în anvelopele tractorului o dată pe lună, dacă utilizați un singur echipament

Este normal ca anvelopele să piardă puțină presiune în timp. Dacă utilizați întotdeauna același echipament, vă recomandăm să verificați presiunea în anvelopele tractorului o dată pe lună, pentru a vă asigura că aceasta este în continuare adaptată activității desfășurate.

Presiunea în anvelope trebuie verificată la rece sau la cald?

Când conduceți mult timp sau dacă anvelopele au fost expuse la soare, se încălzesc și presiunea în acestea se modifică. Acesta este motivul pentru care cel mai bun moment pentru a verifica presiunea în anvelope este atunci când acestea sunt reci, adică atunci când vehiculul nu a fost utilizat (sau nu au fost utilizat mult timp) și nu a fost expus la soare.

Cum se verifică presiunea în anvelopele tractorului?

Pentru a verifica presiunea în anvelopele tractorului, vă recomandăm să utilizați un manometru, de preferat unul independent, adică neconectat la un compresor, deoarece acest lucru poate afecta măsurătorile.

Înainte de a conecta manometrul, lăsați mai întâi să iasă puțin aer pe la valvă, pentru a elimina umezeala. Acest lucru previne dereglarea manometrului și vă protejează dacă anvelopa este balastată cu apă. Pentru a lăsa puțin aer să iasă, apăsați pistonul valvei cu un obiect ascuțit (un cui sau un șurub, de exemplu).

De asemenea, nu uitați să calibrați manometrul periodic (o dată pe an, dacă este posibil). Dacă nu puteți face acest lucru personal, mergeți la dealer.

Pentru presiunea ideală în anvelope, utilizați instrumentul MICHELIN AGROPRESSURE


Aveți nevoie de sfaturi suplimentare? Descoperiți ghidul nostru pentru presiunea în anvelope

MENȚIUNI LEGALE

Un studiu realizat de Universitatea Harper Adams din Marea Britanie între 2013 și 2017 demonstrează că tehnologia MICHELIN ULTRAFLEX permite o creștere a randamentului agricol cu 2 până la 6%. Aceste rezultate sunt confirmate de studii similare efectuate în Statele Unite (Illinois) în 2015 și Brazilia (Mato Grosso) între 2018 și 2021.

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+