Cum să alegeți anvelopele agricole potrivite pentru o combină

Cum să alegeți anvelopele agricole potrivite pentru o combină

Cum să alegeți anvelopele agricole potrivite pentru o combină?

 

După cum știți, recoltarea nu poate întârzia. Dacă a venit momentul potrivit, trebuie să puteți recolta utilizând combina, indiferent de condițiile meteorologice. Unele anvelope agricole sunt mai potrivite pentru recoltare decât altele, oferind performanțe excelente chiar dacă solul este umed. Cum alegeți anvelopele agricole potrivite pentru combină?
Permiteți experților noștri să vă ajute.

Condițiile de recoltare

Cerealele trebuie recoltate la momentul potrivit, într-o perioadă de intervenție care nu poate fi amânată. Perioadele ploioase fac solul mai moale și mai noroios, ceea ce face munca pe câmp mai complicată, mai ales dacă nu sunteți echipat cu anvelope agricole suficient de bune.

Combina este echipată cu roți motoare în față și roți directoare în spate. Iar pentru a funcționa corespunzător, se recomandă să fie echipată cu anvelope agricole adecvate, care să funcționeze eficient în această fereastră de oportunitate limitată, chiar dacă solul este umed.

Dacă alegeți anvelopele în funcție de criterii exacte, veți putea beneficia performanțe bune și în cele mai dificile condiții în timpul perioadei de recoltare și, prin urmare, veți proteja solul și optimiza randamentul.

Criteriile de alegere

1. Dimensiunile potrivite

În primul rând, luați în considerare dimensiunile posibile ale mașinii. Producătorii prevăd dimensiuni foarte stricte, care trebuie respectate atunci când decideți să montați anvelope agricole noi pe combina dvs.

Și, deoarece mașina trebuie să se deplaseze pe drum înainte și după recoltare, este important să vă asigurați și că lățimea totală a acesteia rămâne în limitele autorizate de codul rutier.(1)

În primul rând, trebuie să alegeți diametrul anvelopei: un diametru mai mare înseamnă o amprentă mai lungă, care asigură o conservare a solului și o mobilitate îmbunătățite. Și, desigur, atunci când faceți alegerea trebuie ținut cont de raportul dintre diametrul anvelopelor față și spate.

În continuare vă prezentăm un exemplu de comparație a hărții de stres al solului din simularea Terranimo®:

  • Anvelopă stânga: VF900/60R32 CEREXBIB2 (diametru de 1,9 m), 15.000 kg și 2,6 bari
  • Anvelopă dreapta: VF900/60R42 CEREXBIB2 (diametru de 2,12 m), 15.000 kg și 2,1 bari.

Presiunea este valoarea recomandată pentru 15.000 kg și viteză ciclică de 10 km/h. Anvelopa cu diametrul mai mic apasă mult mai tare asupra solului.

Comparație hartă de stres a solului:
2,6 bari vs. 2,1 bari

Adâncime sol (m)

Comparație hartă stres a solului: 2,6 bari vs. 2,1 bari

Soil stress map comparison

Pe lățime (m)

Stres (bari)

Pe lățime: în timp ce anvelopele mai late pot îmbunătăți productivitatea pe câmp, acestea cresc și riscul depășirii limitelor de lățime ale mașinii pe drum. Acesta este un compromis de care trebuie ținut cont la alegerea lățimii anvelopei.

2. Tracțiunea bună

Deoarece nu puteți aștepta vremea bună pentru a recolta, trebuie să puteți lucra eficient indiferent de vreme, inclusiv în condiții de umiditate și noroi. Prin urmare, tracțiunea bună este un criteriu esențial pentru ca anvelopele agricole să permită îndeplinirea obiectivelor de randament, chiar și în condiții dificile.

Anvelopele trebuie să asigure o mobilitate bună pe câmp și să asigure o stabilitate bună combinei, desigur fără afectarea solului.

Tracțiunea bună este un criteriu esențial la alegerea anvelopelor pentru combină

Tracțiunea bună este un criteriu esențial la alegerea anvelopelor pentru combină

3. Presiunea redusă

Compactarea solului poate deveni o problemă atunci când se utilizează mașini grele, cum ar fi combinele. Pentru a limita compactarea, mașina trebuie să poată fi utilizată cu anvelope umflate la presiune redusă... și și nu doar în față.

Dar și în spate

La o combină, anvelopele din față sunt diferite de cele din spate. S-ar putea să fiți tentați să favorizați puntea față, deoarece este puntea motoare și să montați cele mai late anvelope agricole posibile pe aceasta, astfel încât să puteți reduce presiunea și să protejați solul.

Cu toate acestea, puntea spate are, de asemenea, o importanță crucială: rolul său nu este doar de direcționa combina, dar și de a susține sarcina. Alegerea celor mai ieftine anvelope agricole pentru partea din spate ar reduce cu siguranță costul, dar acestea ar putea necesita o presiune mai mare, care va genera compactare și, prin urmare, va anula beneficiile de conservare a solului ale anvelopelor montate în față.

Young farmers in soybean fields before harvest

technical services for agriculture

Young farmers in soybean fields before harvest

Prin urmare, pe termen lung această alegere de reducere a costurilor ar putea avea un impact negativ asupra randamentului. Anvelopele agricole de bună calitate atât în partea din față, cât și în partea din spate a combinei sunt o investiție recomandată pentru îmbunătățirea productivității.

4. Indice de sarcină ridicat

Ca toți fermierii, probabil că doriți să vă maximizați productivitatea. Și cu cât rezervorul este mai mare, cu atât petreceți mai puțin timp pentru a descărca recolta la marginea câmpului. Dar un rezervor mai mare înseamnă și o sarcină mai mare, care este suportată de anvelope. Capacitatea acestora de a transporta o sarcină mare la cea mai mică presiune posibilă este prin urmare un criteriu esențial pentru alegerea anvelopelor agricole potrivite și maximizarea randamentului.

5. Robustețea

Rezistența este desigur esențială în cazul utilizării în locații în care anvelopele pot fi deteriorate de miriște, piese metalice sau alte elemente. În plus, deoarece combinele sunt utilizate numai pentru recoltare, anvelopele rămân pe mașină o perioadă foarte lungă de timp, astfel încât această rezistență trebuie să dureze în timp. De aceea, vă recomandăm să alegeți anvelope agricole robuste, care pot rezista la deteriorări pe toată durata de utilizare, pentru a nu întrerupe procesul de recoltare.

Cele mai bune anvelope agricole MICHELIN pentru combină

Michelin a luat în considerare toate elementele de mai sus pentru a dezvolta anvelope eficiente, adaptate nevoilor dvs. specifice de recoltare. Iar pentru a le satisface, am proiectat două game de anvelope: MICHELIN MEGAXBIB și MICHELIN CEREXBIB. Care sunt diferențele dintre aceste două game? În continuare vom explica exact acest lucru.

Anvelopele MICHELIN MEGAXBIB ȘI MICHELIN MEGAXBIB2

MICHELIN MEGAXBIB2: ntry-level range for harvester

michelin megaxbib2 entry level range for harvester

Aceasta este gama de bază Michelin, proiectată pentru a satisface nevoile de bază pentru recoltare. Principalele avantaje ale acestei game sunt

  • robustețe
  • capacitate de transport
  • stabilitate bună
  • tracțiune bună

În timp ce anvelopa MICHELIN MEGAXBIB este rezistentă, anvelopa MICHELIN MEGAXBIB 2 este proiectată pentru a fi mai robustă și are o manevrabilitate eficientă pe șosea. Două opțiuni excelente pentru un model de bază. Versiunea de anvelopă MICHELIN MEGAXBIB depinde de dimensiunile anvelopelor de care aveți nevoie.

Anvelopa MICHELIN CEREXBIB 2

Pentru beneficii suplimentare comparativ cu anvelopa MICHELIN MEGAXBIB, vă recomandăm să luați în considerare oferta noastră premium: anvelopa MICHELIN CEREXBIB 2. Iată de ce:

MICHELIN CEREXBIB2: premium offer for harvester

michelin cerexbib 2 premium offer for harvester

Protejează mai bine solul

Dotată cu tehnologia Ultraflex MICHELIN, această anvelopă este candidatul ideal pentru protecția solului și respectă standardul VF (flexie foarte mare). Flancurile ranforsate asigură o flexie mai mare, permițându-i să transporte o sarcină cu 40% mai mare sau utilizarea la o presiune cu 40% mai mică pentru aceeași sarcină.(2)
Mai multe studii au stabilit că utilizarea anvelopelor cu tehnologie MICHELIN UltraFlex îmbunătățește randamentul agricol de la 2 la 6% pe an.(3)
Cu o presiune redusă, amprenta anvelopei este mai lungă, astfel încât pe lângă optimizarea tracțiunii, asigură și o protejare mai bună a solului. Acest tip de anvelopă este ideal pentru lucrul chiar și pe sol umed, astfel încât condițiile dificile să nu afecteze randamentul.

Indice de sarcină mărit

Anvelopa MICHELIN CEREXBIB 2 este compatibilă și cu standardul CFO (Cyclic Field Operation - utilizare ciclică pe câmp), care permite mașinilor să transporte sarcini suplimentare, cum ar fi în cazul combinelor care funcționează cu sarcini ciclice pe câmp. De exemplu, la o presiune de 2,8 bari și cu o viteză ciclică de 10 km/h, MICHELIN CEREXBIB 2 (VF 710/70 R42) poate transporta o sarcină cu peste 4 tone mai mare decât la 40 km/h.

Cu anvelopa MICHELIN CEREXBIB 2 omologată CFO+, Michelin permite transportul unei sarcini suplimentare la o viteză de 10 km/h pe câmp (viteza medie de lucru a unei combine).(4)

Este compatibilă CTIS*

MICHELIN CEREXBIB 2 este compatibilă CTIS (Sistemul Central de Umflare a Anvelopelor), astfel încât puteți regla cu ușurință presiunea în anvelope în funcție de tipul de utilizare (câmp/drum). Iar dacă aveți neclarități cu privire la presiunea corectă, puteți utiliza instrumentul MICHELIN AGROPRESSURE, care vă va informa cu doar câteva clicuri ce presiune trebuie să utilizați în anvelopele mașinii.

Mențiuni legale

(1) Lățimea maximă autorizată poate varia în funcție de țară.
(2) Diferența normativă între o anvelopă standard și una VF (flexie foarte mare).
(3) Un studiu realizat de Universitatea Harper Adams din Marea Britanie între 2013 și 2017 demonstrează că tehnologia MICHELIN ULTRAFLEX permite o creștere a randamentului agricol de la 2 la 6%. Aceste rezultate sunt confirmate de studii similare efectuate în Statele Unite (Illinois) în 2015 și Brazilia (Mato Grosso) între 2018 și 2021.
(4) MICHELIN CEREXBIB 2 este omologată CFO+ de către ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation - Organizația Tehnică Europeană pentru Jante și Anvelope), standardul de pe piață.

* CTIS este disponibil numai în anumite țări. Pentru informații suplimentare, contactați dealerul.

Aveți nevoie de sfaturi suplimentare? Descoperiți ghidul nostru de selectare a anvelopelor.

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+