pneu michelin monté sur camion

Background Michelin truck tyre mounted Help and Advice

pneu michelin monté sur camion

Noțiuni de bază despre anvelopele pentru camioane și autobuze

Introducere în utilizarea anvelopelor

O anvelopă trebuie să respecte legile și recomandările producătorului vehiculului sau anvelopelor sau ale unui organism oficial (dimensiunile, indicele de sarcină și de viteză, structura etc.).

 • Trebuie să țineți cont de condițiile în care va fi utilizată anvelopa, astfel încât performanțele acesteia să corespundă așteptărilor transportatorilor.
 • Dacă este modificată o componentă originală a vehiculului, trebuie să verificați dacă soluția propusă respectă legislația curentă în vigoare și cerințele și recomandările producătorului (consultați regulamentele în vigoare din țara respectivă). În unele țări, vehiculul modificat trebuie să primească o aprobare administrativă.
 • Înainte de montare, orice anvelopă rulată, uzată sau care a fost implicată într-un accident trebuie verificată cu atenție de un specialist, pentru a asigura siguranța utilizatorului și conformitatea cu regulamentele în vigoare (consultați Cele mai bune practici privind montarea și umflarea anvelopelor).
 • Utilizarea sau alegerea necorespunzătoare a anvelopelor poate provoca și uzura prematură a unor piese mecanice.

Cum se alege o anvelopă?

Pentru o deplasare în siguranță și cu eficiență maximă, este important să montați pe vehicule anvelopele potrivite și să respectați câteva recomandări privind selectarea acestora.
Trebuie efectuați 4 pași!

PASUL 1: identificați dimensiunea corectă a anvelopei

 • Dimensiunea trebuie să fie omologată de producătorul vehiculului și trebuie să respecte cel puțin sarcina maximă admisă pe puntea respectivă.
 • Sarcina maximă admisă pe o punte este stabilită de producătorul vehiculului în conformitate cu regulamentele în vigoare. Doar prin montarea pe această punte a unor anvelope care pot suporta o sarcină mai mare nu înseamnă că puteți depăși sarcina autorizată de producător.
 • Fiecare dimensiune de anvelopă corespunde uneia sau mai multor roți adecvate, inclusiv în ceea ce privește lățimea jantei: consultați „Manualul de standarde” al ETRTO și/sau recomandările producătorului vehiculului.
 • Montarea unei anvelope pe o jantă neomologată poate provoca: deteriorarea jantei și/sau a anvelopei, o amprentă nesatisfăcătoare a anvelopei pe suprafața de rulare și o solicitare anormală a anvelopei, care pot afecta siguranța, comportamentul rutier, aderența și durata de utilizare a anvelopei.

segmentare anvelope michelin camion in functie de tipul de drum

PASUL 2: Stabiliți corect domeniul de utilizare a anvelopei

 • Oferta de anvelope MICHELIN pentru vehicule comerciale cuprinde șase game de anvelope, proiectate și adaptate fiecărui domeniu de activitate și pregătite să vă ajute pentru optimizarea costurilor de exploatare.
 • Pentru a selecta anvelopa potrivită trebuie să ținem cont de tipul de utilizare și de avantajele fiecărei game.


PASUL 3: Identificați avantajul potrivit

Anvelopele MICHELIN oferă avantaje în funcție de nevoile specifice ale operatorilor.

PASUL 4: Selectați profilul corect al benzii de rulare

Atunci când alegeți profilul benzii de rulare a anvelopelor TREBUIE respectate anumite reguli.

alegere profil banda de rulare pentru anvelope michelin camion in functie de axa

ALTE RECOMANDĂRI

 • Pentru anvelopele montate pe o punte motrică trebuie să utilizați numai profil în „F” sau „Z” al benzii de rulare.
  Aceste profile ale benzii de rulare sunt proiectate și realizate pentru a face față solicitărilor și tensiunilor specifice impuse punților motrice de ale autovehiculelor: sarcină, deformare la transferul dinamic al sarcinii, frecare, geometria punții, kilometrajul ridicat etc. Vă recomandăm să nu montați anvelope MICHELIN Remix pe prima punte motrică a autovehiculelor, inclusiv cu profil în Z al benzii de rulare.
 • Pentru anvelopele montate pe o punte motoare trebuie să utilizați numai profil în „D” sau „Z” al benzii de rulare.
  Profilul în „D” al benzii de rulare este proiectat pentru a face față solicitărilor specifice impuse punților motoare: transmisia cuplului motor și de frânare, jumelarea, cea mai mare sarcină pe punte a ansamblului în ordine de mers etc.
  Anvelopele cu profil în „Z” al benzii de rulare pot fi montate pe punțile motoare, dar dacă ținem cont de solicitările de pe această punte, este posibil ca performanțele cele mai bune să fie asigurate de profilul în „D”. Pentru unele utilizări, profilul în „Z” oferă, de asemenea, performanțe excelente atunci când este utilizat pe o punte motoare: de exemplu în mediu urban.
 • Pentru anvelopele montate pe puntea unei remorci trebuie să utilizați numai profil în „T” sau „Z” al benzii de rulare.
  Aceste profile sunt proiectate pentru a face față solicitărilor specifice pe punților remorcii: sarcini statice și dinamice, frecare, kilometraj ridicat pe punțile centrale etc.
  Anvelopele cu profil în „T” al benzii de rulare prezintă indici de sarcină și de viteză specifici vehiculelor tractate (remorci sau semiremorci). La montarea anvelopelor cu profil în „Z” al benzii de rulare, verificați dacă indicii de sarcină și de viteză corespund cerințelor punții.
  Anvelopele MICHELIN cu profil în „T” al benzii de rulare din Europa prezintă marcajul „FRT” (Free Rolling Tyre - anvelopă pentru rulare liberă), standardizat de ETRTO. Prin urmare, anvelopele cu profil în „T” al benzii de rulare nu trebuie utilizate niciodată pe punțile directoare sau motoare.
 • Marcajul FRT
  Termenul FRT (Free Rolling Tyre) este definit în Regulamentul CEE 54, paragraful 3.1.15.
  Inscripția „FRT” se referă la anvelopele proiectate special pentru punțile remorcilor (și punțile autovehiculelor, altele decât punțile directoare și motoare din față). Acest regulament se aplică tuturor anvelopelor noi utilizate în Europa: acest lucru înseamnă că anvelopele cu marcajul FRT sunt omologate pentru a fi montate numai pe punțile remorcilor și nu trebuie montate pe alte tipuri de punți. MICHELIN aplică marcajul FRT și pe anvelopele MICHELIN Remix. Michelin nu va fi tras la răspundere pentru consecințele oricăror daune sau vătămări provocate de utilizarea anvelopelor contrar recomandărilor acestora. O anvelopă 385/65 R 22,5 cu marcajul FRT poate fi montată pe ultima punte spate nemotoare a unui autovehicul.

marcaje flanc anvelope de camion si autobuz

denumirile anvelopelor michelin de camion

sfarsitul paginii disclaimer

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+